Beneficiile utilizării unui insecto-fungicid la tratamentul cerealelor păioase

Produse
Tratament_Austral si martor

Combaterea viermilor sârmă și la cereale este deosebit de importantă, fiind parte din managementul dăunatorilor din sol ce trebuie efectuat anual. Din biologia lor ne amintim că numai adultul poate fi monitorizat prin capcane feromonale speciale, în lunile mai-iunie, la prășitoare. Adulții (care nu sunt dăunători pentru cultură) depun oua în sol și dezvoltă larve de diferite generații, timp de 4-5 ani. Începând cu generația a doua, viermii-sârma sunt extrem de dăunatori diverselor culturi, mai ales la porumb și floarea-soarelui. Și la cereale atacul produce daune mari când există umiditate în sol toamna și primăvara daca semințele nu sunt tratate și cu insecticid. În plus, dacă nu se tratează în fiecare an cu insecto-fungicid, larvele de diferite generații se acumulează în sol și afectează major culturile care urmează dupa cereale (mai ales floarea soarelui și porumbul).

Larvele gândacului ghebos (Zabrus tenebrioides) acționează tot în sol, dar diferit față de viermii-sârmă. Adulții (care se pot hrăni cu boabele din spic) au o singură generație, iernează în sol sub formă de larve, al căror atac este foarte dăunător. Acestea sapă galerii în sol, prin care larvele urcă la suprafață, rod frunzele de la bază, trag aceste frunze în galerii, ca mai apoi să elimine în exterior nervurile frunzelor sub formă de 

ghemotoace. Fiind mult mai puternic atacul în sol, este necesar să folosim un tratament sâmânță care acționează și împotriva acestor larve, pe care le întâlnim din ce în ce mai des în țara noastră.

Din fericire, Syngenta are în portofoliu un tratament sămânță gata formulat care are acțiune atât insecticidă, cât și fungicidă: Austral® Plus. Acesta oferă protecție pentru principalii dăunători de sol: viermii-sârmă și larvele de Zabrus. Efectul gazos (volatilitatea ridicată care se eliberează în condiții de umiditate datorită formulării sub formă de microcapsule) al substanței active teflutrin, mult mai pronunțat decât la oricare alt piretroid, face ca vaporii să creeze un halou de mari dimensiuni în jurul seminței care protejează sămânța și distruge o mare parte din dăunătorii din sol. De asemenea, vaporii pătrund și în galeriile făcute de larvele de Zabrus, Austral® Plus, fiind singurul tratament insecto-fungicid al semințelor cu omologare la acest dăunător.

larva_Zabrus

La combaterea bolilor, Austral® Plus are un spectru foarte larg, mai ales că are omologare și la combaterea Septoria nodorum, unde nu multe produse de pe piață au această omologare. În plus față de acțiunea de contact la suprafața bobului și în sol, componenta fungică fludioxonil are un efect penetrant, pătrunzând în comisura bobului și în coleoptil. Alte boli combătute cu succes de Austral® Plus la grâu și la orz: mălură, fusarioză, mucegaiul de zăpadă, sfâșierea frunzelor de orz și tăciunele îmbrăcat al orzului.

Austral®Plus oferă și un efect fitotonic culturii de cereale, materializat printr-o vigoare sporită, uniformitate la răsărire și înrădăcinare mai puternică. Un rasarit puternic si cu radacini mai dezvoltate ajuta graul si orzul sa reziste mai usor peste iarna (mai ales ca unii fermieri seamana din ce in ce mai tarziu) si ajuta la captarea mai buna a apei si nutrientilor din sol.

efect fitotonic Austral

Pentru o bună acoperire a semințelor, produsul Austral® Plus se aplică numai împreună cu un adjuvantul AG 40R. Adjuvantul are rolul de a îmbunătăți aderența produsului pe sămânță, reducând astfel seminificativ praful de pe semințele tratate. Adjuvantul AG 40R are și rolul de a intensifica culoarea semințelor tratate, are un efect de adeziv - ajută la fixarea lui Austral® Plus pe suprafața seminței. De asemenea, acesta ajută la îmbunătățirea fluxului semințelor în semănătoare (nu se mai lipesc între ele), la reducerea timpului de uscare a semințelor tratate și asigură o mai bună repartiție a lui Austral® Plus pe suprafața semințelor. Studiile realizate de către Syngenta demonstrează faptul că prezența adjuvantului AG 40R reduce cantitatea de praf produs cu 60% și prezența substanței active teflutrin în praf cu 71%, reducând semnificativ pierderile de produs și crește protecția operatorilor și a mediului înconjurător.

adjuvant AG

Rețeta pentru soluția de tratat semințe este: minim 4-5 litri de apă la care adăugăm 5 L Austral® Plus/tona de semințe, plus 1 L de adjuvant AG 40R /tona de semințe.

Și în 2023, la achizitia pachetului Austral® Plus, fermierii beneficiază de o ofertă superioară: la fiecare bidon de 20 litri Austral® Plus + 5 litri adjuvant AG 40 R fermierii vor primi câte un echipament (kit) profesional de protecție pentru operatorii ce tratează semințele de cereale. În kit sunt incluse: mască de protecție 3M, ochelari de protecție, o pereche de mănuși din nitril, combinezon de protecție.

Pentru mai multe detalii te invităm să contactezi reprezentantul Syngenta din zona ta!