Utilizarea în siguranță a produsului Austral Plus

Austral Plus banner

Știința și siguranța stau la baza inovației în Syngenta. În 2020 am adus pe piața din Moldova un nou insecto-fungicid pentru tratamentul semințelor de cereale, Austral® Plus.

În formula Austral® Plus, Teflutrinul (TFT) este prezent sub formă de suspensie de microcapsule (CS), în proporție de 40 g/l. Teflutrinul este un insecticid cu spectru larg din clasa piretroizilor, care acționează în jurul semințelor prin contact și vapori. Formula microcapsulelor permite o eliberare progresivă a ingredientului activ în sol pentru a proteja semințele și planta pe durata întregului proces de germinare. Acest lucru permite o răsărire uniformă a culturii. Teflutrinul este diluat într-un solvent înainte de a fi microcapsulat. Solventul utilizat este „mirositor” pentru a acționa ca un gaz odorant și a avertiza operatorul cu privire la expunerea potențială prin inhalare.

Piretroizii sintetici sunt utilizați în agricultură și sănătate publică încă din anii ’70, inclusiv pentru tratarea semințelor. Atunci când nu sunt utilizați în mod corespunzător, aceștia pot provoca o senzație temporară la nivelul pielii denumită parestezie facială. Nu este o afecțiune periculoasă, dar este enervantă cât timp durează. Simptomele pot fi descrise ca mâncărimi, furnicături, arsuri sau amorțeală a pielii expuse.

Dacă nu se respectă standardele și bunele practici de utilizare în condiții de siguranță și recomandările de pe etichetă, este posibil să fiți expuși la substanțe chimice pentru protecția plantelor - de exemplu prin contactul sau inhalarea prafului de la semințele tratate. Există posibilitatea de a resimți parestezie facială în urma expunerii pielii la produsele pe bază de piretroizi. Există posibilitatea de a fi expuși la solvent și de a suferi dureri de cap.

Syngenta a elaborat mai multe ghiduri și pliante cu recomandări privind utilizarea în condiții de siguranță a produsului Austral® Plus și a semințelor tratate cu Austral® Plus, care sunt disponibile în limba română, ușor de citit și accesibile tuturor fermierilor și partenerilor. Vă recomandăm să consultați aceste materiale înainte de utilizarea produsului sau a semințelor tratate cu acest produs.

Calitatea tratamentului este foarte importantă din perspectiva eficacitații și a siguranței operatorului care manipulează semințele tratate.