Recomandări de combatere a făinării la vița de vie

Fainare_vita_1

Fainare_vita_2

Fainare_vita_3

Fainare_vita_4

Fainare_vita_5

chevron_left
chevron_right

Uncinula necator

Făinarea viței de vie este o boală care vine din America de Nord și s-a răspândit în Europa începând cu anul 1845. În 1847 boala a apărut în podgoriile din Franța și a dus la scăderea producției de vin de la 54 milioane hectolitri la 11 milioane hectolitri in anul 1854. Astăzi făinarea atacă toate podgoriile lumii.

Ciuperca Uncinula necator atacă toate părţile verzi ale viţei de vie pe care formează o pâslă fină, alb – cenuşie, care devine pulverulentă, reprezentând miceliul şi conidiile agentului patogen. Această formă de atac poate apărea sub formă de pete sau poate cuprinde întregul organ, în funcţie de condiţiile climatice. Frunzele atacate se răsucesc spre exterior. Lăstarul atacat se scurt-nodează şi se dezvoltă anormal, iar maturarea lemnului are de suferit. Boabele atacate imediat după înflorit se usucă, iar cele atacate mai târziu, în perioada de creşteri intense, crapă, din cauza lipsei de elasticitate a pieliţei.

Mustul se scurge şi se pot observa seminţele. La strugurii intraţi în pârgă, pe crăpăturile apărute se instalează cu uşurinţă numeroase boli precum putregaiul cenuşiu, care duce la putrezirea ciorchinilor.

Vinul obţinut din parcele atacate de făinare este slab calitativ şi nu se pretează la învechire (apare casarea brună, etc.). Pe lăstarii tineri, inflorescenţe, rahis, cârcei, atacul se manifestă prin brunificarea părţilor atacate şi uscarea lor. Organele tinere sunt mai susceptibile la atac şi, pe măsură ce îmbătrânesc, sunt mai puţin receptive la atacul ciupercii.

Fainarea poate distruge toate partile verzi ale viței de vie. Simptomele se regăsesc: pe lăstări, pe frunze, pe boabe. Pierderile provocate sunt atât cantitative, cât și calitative.

Pierderi cantitative: Boala provoacă deteriorarea vigorii plantelor și a productivității (butucii de viță de vie sunt mai puțin viguroși și productivi). La afectarea a 25% din ciorchini, greutatea strugurilor este redusă cu 30%. În plus, scade și randamentul sucului.

Pierderi calitative: apariția gustului de mucegai, scăderea aromelor fructate, reducerea percepției de aciditate. Mai pot apărea defecte care nu pot fi corectate prin oenologie: arome rele (iarba, mentol, iute, metalic), intensitatea taninurilor si uscarea agresiv, aciditatea mare, amărăciune.

Recomandări Syngenta:

  1. Măsurile profilcatice
  2. Program de protecție a culturii

Măsurile profilcatice: alegeți soiuri mai putin sensibile; reduceți vigoarea butucului (alegerea portaltoiului, fertilizanților); parcelele cu presiune ridicată în anul precedent trebuie tratate in mod diferit, fiind mai susceptibile la făinare.

 Măsuri preventive ce trebuie aplicate în fiecare campanie: eliminarea tuturor lăstarilor ce au simptome de făinare; creșterea gradului de aerare din butuc (în principal prin tăieri, dezfrunzit);

Program tehnologic cu produse specifice de protecți împotriva făinarii (produsele de protecție a plantelor sunt singurul instrument foarte eficient in controlul făinării).

Fenofaze cheie pentru protecție sunt:

Program tehnologic Syngenta în controlul făinării la vița de vie

THIOVIT JET  80 WG  -  fungicid de contact cu acțiune multiplă în combaterea făinării la vița de vie și la măr și cu efect secundar împotriva acarienilor

THIOVIT JET 80WG influențează procesele vitale ale patogenului. Acţionează şi prin faza de gaz. Se fixează bine de organele tratate. Eficacitatea înaltă şi de lungă durată se datorează şi mărimii optime a particulelor de substanţă activă. Forma preparativă permite dozarea produsului cât mai sigur şi inofensiv. În contact cu apa, imediat formează o suspensie omogenă şi stabilă (calitatea formulării, microgranule dispersabile în apă, asigură o mai bună omogenizare a soluției, pregătirea soluției într-un timp mai scurt, nu înfundă duzele și se produce mai puțin praf).

Recomandări de aplicare

CulturaSpectru de combatere

Norma de consum

kg/ha

Volum de lucru,

litri apă/ha

Perioada de așteptare,

(numărul maxim de tratamente)

Viță de vie

Făinare3,0-4,0600-8004 (5)

Substanța activă: Sulf 800 g/kg. Forma preparativă: microgranule dispersabile în apă. Ambalat la 20 kg

TOPAS 100 EC - un fungicid de clasă împotriva făinării

TOPAS 100 EC este cel mai utilizat fungicid sistemic la nivel mondial, pentru combaterea făinării la un număr mare de culturi.

Mod de acțiune: Sistemic, Mezosistemic, Preventiv, Curativ

TOPAS 100 EC este absorbit rapid de către toate părțile verzi ale plantei, este transportat sistemic (acropetal) și distribuit translaminar în frunze. Pe lângă acțiunea preventivă și curativă, Topas acționează și prin vapori, protejând și zonele care nu au fost atinse de produs. Inhibă biosinteza ergosterolului din pereții celulari ai patogenului.

Recomandări de aplicare

CulturaSpectru de combatere

Norma de consum

l/ha

Volum de lucru,

litri apă/ha

Perioada de așteptare,

(numărul maxim de tratamente)

Viță de vieFăinare0,25-0,4600-80020 (4)

Substanța activă: Penconazol 100 g/l. Forma preparativă: concentrat emulsionabil. Ambalat la 1 litru

ALTO SUPER 330 EC - element de bază în protecţia viţei-de-vie împotriva făinării

ALTO SUPER 330 EC este un fungicid ce conţine două substanţe active, ciproconazol şi propiconazol, cu efect preventiv şi curativ și manifestă o eficacitate deosebită împotriva făinării la vița de vie și la măr. ALTO SUPER 330 EC își începe rapid acțiunea de combatere a bolilor. Stopează infecţiile chiar dacă acestea sunt declanşate. Compatibil cu majoritatea produselor de uz fitosanitar. Rezistent la spălare deja după o oră de la administrare. Norme de consum mici.

Mod de acțiune:  După administrare este absorbit rapid de organele verzi ale plantelor și acropetal distribuit în toată planta. Astfel, datorită proprietăților sistemice ale substanțelor active, sunt protejate și țesuturile tinere care au apărut în următoarele zile de la administrare. Produsul este foarte eficient atunci când este administrat preventiv sau în cel mai scurt timp după instalarea infecţiei.

Recomandări de aplicare

CulturaSpectru de combatere

Norma de consum

l/ha

Volum de lucru,

litri apă/ha

Perioada de așteptare,

(numărul maxim de tratamente)

Viță de vieFăinare0,2-0,25600-80021 (3)

Substanța activă: Ciproconazol 80 g/l + Propiconazol 250 g/l. Forma preparativă: concentrat emulsionabil. Ambalat la 5 litri.

! Cere produsele de la distribuitorii oficiali ai companiei Syngenta in Repulbica Moldova

(Vadalex-Agro SRL, FPC Bioprotect SRL, Fertilitatea - Chisinău SA, Licorent-Agro SRL, Protecția Plantelor SRL, CP C.V.A. - VIROCAGRO, Gold Corn SRL)