Cum putem crește randamentul și îmbunătăți calitatea producției? | Syngenta

You are here

Cum putem crește randamentul și îmbunătăți calitatea producției?

Produse
05.06.2020

ISABION® - CEL MAI SIGUR ALIAT ÎN OBȚINEREA PRODUCȚIILOR RECORD

Isabion® este un produs de origine naturală obținut din hidroliza de colagen, o materie primă foarte bogată în aminoacizi. Poate fi utilizat în aplicații foliare sau prin irigare pentru revitalizarea plantelor deținând echilibrul optim de aminoacizi, peptide și nutrienți.

Isabion® ajută plantele să depășească stresul, să-și satisfacă cerințele ridicate în timpul celor mai importante faze fiziologice (înflorit, legarea fructelor) contribuind totodată la nutriția cu bacterii a solului. Prin urmare, poate fi considerat ca un biostimulant, osmoprotectant, antioxidant și produs anti-senescență.

Biostimularea culturilor este complementară nutriției culturilor și protecției culturilor, deoarece se îmbunătățește absorbția de nutrienți și eficiența nutrienților pe de o parte și de cealaltă parte se îmbunătățesc mecanismele de răspuns la stres ale culturii.

Beneficii nete

1. Efect anti-stres și anti-senescență:

  • Stresuri abiotice (frig, căldură, secetă, îngheț, grindină etc.)
  • Criza de transplant care încetinește înrădăcinarea și deficiența de calciu
  • Fitotoxicitate datorată tratamentelor cu produse de protecție

2. Creșterea fertilității și a capacității de reproducere:

  • Înflorirea și legarea fructelor (fertilitate mai mare și reducerea fructelor căzute printr-o vitalitate mai mare a frunzelor, tulpinilor și rădăcinilor)
  • Maturare (fructe mai omogene și cu o mai bună calitate (culoare și zahăr))

3. Îmbunătățirea activității bacteriene din sol și nutriția plantei:

  • Prevenirea și recuperarea de deficiențe nutriționale (cloroză) în amestec cu micro-elemente (efecte chelatoare și transport de micro-nutrienți)
  • Îmbunătățirea activității bacteriene din sol prin activarea micro-florei naturale

Efect anti-stres

Stresurile precum temperatura scăzută sau ridicată, seceta, înghețul, deteriorarea grindinei și inundațiile pot avea un efect negativ asupra metabolismului plantelor, cu o reducere semnificativă a calității și cantității culturilor. Aceste stresuri au fost asociate cu producția de specii reactive de oxigen (ROS), inclusiv peroxidul de hidrogen (H2O2), oxigenul simplu (1O2), superoxidul (O • -) și radical hidroxil (OH•). În condiții normale, ROS-urile sunt produse continuu ca produse secundare metabolismului și sunt ușor eliminate de antioxidanți.

Cu toate acestea, atunci când apare un stres, producția de ROS crește dramatic în diferitele  compartimente celulare și provoacă leziuni de stres oxidant și daune celulare. Plantele induc în mod natural sinteza enzimelor antioxidante care ajută la eliminarea ROS și a altor agenți antistres, cum ar fi osmoprotectanții. Aplicarea Isabion® care conține aminoacizi poate îmbunătăți mecanismul antioxidant și poate juca direct un rol în osmoprotecție. Isabion va crește toleranța plantelor ajutându-le să aibe o recuperare mai rapida după stres.

Exemplu de reducere a stresului de transplantat prin aplicarea Isabion® pe portaltoi de pepene verde (plantele au fost tratate cu ISABION la zile după altoire)

Creșterea fertilității și a capacității de reproducere

În plus, Isabion® îmbunătățește productivitatea și calitatea plantelor prin furnizarea de efecte care răspund la cerințele specifice ale plantelor în timpul fazelor de creștere și în fazele de reproducere prin următoarele mecanisme:

  • efect pseudo-hormonal (multiplicarea și diferențierea celulelor, efect de senescență întârziat)
  • stimularea activității enzimelor (o mai bună asimilare și utilizare a macro- și micronutrienților care conservă energia metabolică pentru absorbția și asimilarea lor)
  • fertilitatea florilor (o fructificare mai bună)

Sistemia si asimilarea lui Isabion

Așa cum demonstrează multe studii efectuate cu aminoacizi marcați radioactiv, aminoacizii liberi și peptidele pătrund și sunt prelevate atât în frunze cât și în rădăcini foarte ușor (Ferauge și Smal, 1977; Sauer, 1973; Schiller și Martin, 1975). Acestea sunt transportate între diferite organe atât prin xilem cât și prin floem și de la organele sursă la organele ținta (vezi figura). Odată ajunse în țesuturile plantelor, aceste molecule organice pot fi utilizate ca și „cărămizi” pentru a construi proteine vegetale, ele pot fi o sursă de scheleturi de carbon pentru sinteza de carbohidrați și acizi organici sau pot declanșa funcții fiziologice specifice.

Culturi omologate și recomandări de utilizare

(!) Cere produsul de la distribuitorii oficiali ai companiei Syngenta în Republica Moldova:

https://www.syngenta.md/distribuitori-produse-syngenta