Forumul pentru viticultură. Ediţia V

Cea de a V-a ediție a Forumului pentru Viticultură organizat de Syngenta Moldova a avut loc în data de 24 ianuarie 2017 în mun. Chişinău şi a reunit importanți specialiști din domeniul viticol.
Temele abordate au fost selectate din propunerile forumului de anul anterior, incluzând prezentări despre mana si fainarea viţei de vie, putregaiul cenusiu, cei mai periculoşi acarieni ai viţei de vie, dar şi cele mai eficiente soluții pentru combaterea lor; fitoplasmoze şi vectorii de transmitere; controlul buruienilor si al daunatorilor din vita de vie. Specialiştii Syngenta care au detaliat aceste teme sunt Simon Arnsek - Asset manager Fungicide Sud-Estul Europei, Oleg Cojocaru – Director Vanzari Syngenta Moldova si Alexandru Neamtu – Asistent Comercial Syngenta Moldova.
„Forumurile de viticultura pe care le organizam anual au ca scop de a oferi solutii pentru cele mai diverse probleme si provocari din cultura de vita de vie. Pentru ca imbina informatii ce tin de biologia problemei si sfaturi si solutii utile si eficiente in prevenirea si combaterea acestora forumul este o adevarata scoala pentru fermeri, iar interesul pentru acest eveniment creste de la o editie la alta. Ne-am focusat in acest an mai mult pe boli deoarece 2016 a fost, nu doar in Moldova, ci si in intreaga Europa, un an cu multe afectiuni. Noi am estimat ca in 2016 am pierdut 20% din productie din cauza acestor boli” – a declarat Oleg Cojocaru.
Despre mana viţei de vie - problema majora în anul 2016 în Moldova, a vorbit Simon Arnsek: „Dacă în trecut, se recomanda ca fungicidele să fie aplicate după începerea sporulării, anticipându-se astfel un efect eradicativ al produsului, acum datorită experienţei dobândite, recomandăm ca aplicarea produselor de protecţie să se facă preventiv, înainte de infecţie, sau cel mult în stadiul incubării, pentru a asigura atât un control mai bun al patogenului, dar şi pentru a nu crea forme de rezistenţă” a menţionat Simon Arnsek. „Cea mai păgubitoare formă de atac cu mană se manifestă pe inflorescenţe, care pot fi total distruse. Boabele sunt atacate de la formarea lor până la intrarea în pârgă. Programul tehnologic Syngenta pentru combaterea manei viţei de vie include produsele Folio Gold, Ridomil Gold, Pergado Mz şi Bravo, a continuat el. De asemenea, Simon Arnsek a vorbit si despre fainarea viţei de vie o alta provocarea anului 2016 si un subiect nu mai putin important cum este Botrytisul si a venit cu exemple de pe piata Frantei.
„An de an, in de pendenta de conditiile pe care le avem, cultura vitei de vie este afectata de atacul acarienilor: ori din primavara timpurie, ori inainte de floare, ori dupa floare atacul lor este vizibil. In cazuri extreme infestarile netratate pot duce la moartea vitei de vie. Pentru controlul eficient al acarienilor compania Syngenta ofera doua produse - Vertimec si Thiovit Jet” a declarat Alexandru Neamtu.
Am adunat în sala de prezentări un numar mare de viticultori din Moldova. Ne-a bucurat faptul ca subiectele tratate au fost pe masura asteptarilor, iar interesul a fost vizibil pe tot parcursul evenimentului. Observam o crestere numerica si calitativa a participantilor la forum si am primit multe sugestii de subiecte pe care urmeaza sa le discutam la urmatorul forum”, a concluzionat Violeta Severin.