Hibrizii de floarea-soarelui confirmă prin producții sporite

Compania Syngenta, prezentă pe piața locală de 16 ani, oferă fermierilor din Moldova o varietate mare de hibrizi de floarea-soarelui înalt productivi care sunt cultivați de un număr mare de producători agricoli din țară, unul dintre motivile de bază fiind recoltele sporite pe care le obțin în diferite condiții de cultivare și în diferite sezoane.  

Syngenta își perfecționează în continuu oferta cu hibrizi noi, adaptați necesităților și cerințelor pieței. În 2016 compania a introdus în portofoliu hibrizi de generație nouă, adaptați tehnologiilor Clearfield Plus, Express și hibrizi High Oleici. Astfel, oferta este una complexă, cu varietăți adaptate tuturor tehnologiilor de cultivare a florii-soarelui în Moldova. 

Din 2017 fermierii vor beneficia de încă doi hibrizi noi: SY Diamantis (tehnologia Clearfield) și SY Academi CLP (Clearfield Plus).

Vă prezentăm în continuare rezultatele de producție obținute în diferite zone ale țării și opinii ale fermierilor despre varietățile intrate în portofoliu în 2016: Sumiko și Subaro – hibrizi rezitenți la erbicidul Express, SY Neostar CLP și SY Bacardi CLP – hibrizi adaptați tehnologiei Clearfield Plus și high oleicul Talento.

Echim Ion, We Trade Agro SRL, director general, s. Ţarigrad, r. Drochia

În sezonul 2016 compania We Trade Agro SRL a semănat pentru prima dată un hibrid high oleic pe o suprafaţă de 10 000 ha şi aceste este hibridul Talento de la compania Syngenta. Nu am avut dubii în privinţa calităţii seminţelor, dar ne făceam griji despre modul în care se va comporta hibridul în diferite regiuni ale ţării: de la zona de Briceni până în zona de Ştefan Vodă. În toamnă, însă, rezultatele au fost foarte îmbucurătoare. Recolta medie a constituit 2,6 t/ha, iar pe câmpurile bune şi în condiţii optime de semănat producţia a fost de până la 3,8 t/ha. Tehnologia a fost una tradiţională: până la semănat au fost aplicate îngrăşăminte – uree 130 kg/ha cu semănarea în rânduri a 60 kg sulphoammophos. E de remarcat la acest hibrid că formează calatidiu plin, are coacere şi înflorire uniformă.

Cu certitudine vom continua să cultivăm hibrizii Syngenta şi în viitor.

Producții TALENTO în diferite raioane ale țării 

Mihai Ţurcan, Perocos Prim SRL, director, or. Cimişlia

Avem un parteneriat durabil cu Syngenta de aproximativ 15 ani. În această perioadă am încercat mulţi hibrizi şi multe produse de calitatea cărora suntem mulţumiţi.

Ferma pe care o gestionez are o suprafaţă de 2000 ha. În 2016 am semănat floarea-soarelui pe 637 ha, aproape în întregime cu hibrizii Sygenta: NK Neoma, SY Neostar CLP şi SY Bacardi CLP și producţiile au fost cele scontate. La anul vom cultiva hibrizi Clearfiled (cu certitudine NK Neoma), Clearfiled Plus şi hibrizi toleranţi la erbicidul Express.

La Clearfield vom continua cu SY Neostar CLP şi SY Bacardi CLP, varietăţi care în 2016 le-am semănat pe terenuri infestate cu cornuţi, necătând la aceasta ele s-au manifestat bine şi au dat producţii ridicate: SY Neostar CLP media de 3,2 t/ha, SY Bacardi CLP media de 2,8 t/ha.

Sumiko şi Subaro, varietăţile tolerante la erbicidul Express, le vom semăna în 2017 pe o suprafaţă de 250 ha, le-am văzut în mai multe loturi şi am fost plăcut surprins de rezultatele lor.

Producții  SY NEOSTAR CLP  în diferite raioane ale țării

 

 

Cvaşa Pavel, OOO Slavgrad, director, s. Vadul Turcului, r. Râbniţa

Cultivăm mulți hibrizi Syngenta de floarea-soarelui şi de porumb, de mai mulţi ani. Pentru noi este important ca la sfârşit de sezon, oricât de dificil ar fi acesta, să avem o producţie înaltă garantată. Hibrizii Syngenta corespund cerinţelor noastre.În 2016 am cultivat NK Neoma şi noile varietăţi Clearfield Plus – SY Neostar CLP şi SY Bacardi CLP. Rezultatele au fost foarte bune pentru acest an fără precipitaţii. Producţia medie cu NK Neoma a fost de 3,7 t/ha, cu SY Neostar CLP am obţinut o recoltă medie de 3,4 t/ha, iar cu SY Bacardi CLP – 3,5 t/ha.

Producții SY BCARDI CLP  în diferite raioane ale țării

Curjos Ion, SRL Natcubi Agro, director, s. Larga Nouă, r. Cahul

Considerăm genetica Syngenta la floarea-soarelui şi rapiță una din cele mai bune existente la această etapă în agricultură. Tindem să obţinem performanţă şi putem face acest lucru doar cu hibrizi de calitate. În sezonul 2016, peste 400 ha au fost cultivate cu hibrizii Sumiko, Subaro, SY Neostar CLP şi SY Bacardi CLP. Alegerea noastră a fost bazată pe observările efectuate în lotul demonstrativ din sezonul 2015, un an dificil. Recoltele au fost cele mai îmbucurătoare şi chiar au depăşit aşteptările noastre.

Producții SUMIKO în diferite raioane ale țării

Cebotari Ştefan, SRL Agrimens Exim, director, s. Prepeliţa, r. Sângerei

De când Syngenta a intrat pe piaţă, am cultivat şi cultivăm hibrizi de floarea-soarelui şi de porumb produşi de această companie. La Syngenta găsim hibrizi buni pentru toate tehnologiile de cultivare practicate de noi în gospodărie.Pe câmpurile curate cultivăm NK Kondi şi NK Armoni, avem câmpuri unde semănăm NK Neoma. Anul acesta, pentru tehnologia Express am avut Sumiko și Subaro, care ne-a impresionat. La Syngenta avem de unde alege hibridul potrivit. Producţiile în sezonul 2016 au fost diferite, dar, analizând condiţiile meteo care au fost, suntem satisfăcuţi şi credem că anume datorită acestor hibrizi, cultura de floarea-soarelui a adus profit.

Producții SUBARO în diferite raioane ale  țării