
Chiar dacă nu se văd, bolile există!
Primăvara, la reluarea vegetației culturilor de cereale, majoritatea bolilor foliare încep să se dezvolte. Presiunea de infecție este în mod obișnuit ridicată, datorită condițiilor de mediu întîlnite în câmp (climatice, fertilizare la desprimăvărare, creșterea masei foliare a culturii), necesitînd astfel intervenția cu un fungicid complex pentru combaterea unui spectru cît mai larg de boli, precum septorioza, făinarea sau ruginile.
Utilizarea fungicidelor corespunzătoare pentru reducerea impactului bolilor este esențială, în caz contrar determinând o scădere esențială a randamentului de producție, a calității și, prin urmare a profitabilității.
Pe parcursul perioadei de vegetație sunt identificate două momente cheie în definirea cantității și calității producției în cultura de cereale.
Primul mement cheie este definirea cantității, de la reluarea în vegetație pînă la al doilea internod, moment în care primul tratament este obligatoriu pentru a menține suprafața foliară curată. Chiar și în lipsa precipitațiilor, doar roua de dimineață poate dezvolta un mediu favorabil dezvoltării bolilor.
Cel de al doilea moment cheie este definirea calității prin menținerea frunzei stindard curată de boli, cu un tratament fungicid aplicat în faza de burduf - înspicat.