You are here

Cum ajutăm rapița să treacă de stresul termic din această primăvară?

Un alt efect probabil, în cazul culturilor acoperite de zăpadă în acest stadiu avansat poate fi reprezentat de ruperea tijelor florale, caz în care pierderile vor fi compensate de tijele ce pornesc de pe etajele inferioare, rapița având o foarte bună capacitate de regenerare, ramificare și utilizare a spațiului de nutriție. Tot în urma acestui fenomen, ne putem confrunta cu deja cunoscuta problemă a crăpării tulpinilor de rapiță, precum și deformarea frunzelor împreună cu crăparea pețiolului și epidermei. Aceste simptome sunt observate din ce în ce mai des în primăverile cu precipitații multe și diferențe mari de temperatură dintre zi și noapte.

[[{"fid":"7751","view_mode":"default","attributes":{"height":"524","width":"480","class":"media-element file-default"},"fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":"","filename_field[ro][0][value]":"probleme_rapita.png","field_file_image_desc_text[ro][0][value]":"","field_file_image_copyright_text[ro][0][value]":""},"type":"media"}]]

Cum reacționăm pentru a limita pierderile și a ajuta plantele să treacă mai ușor peste aceste fenomene? 

Odată cu încălzirea vremii și menținerea umidității atmosferice la un nivel destul de ridicat, va crește foarte mult presiunea de boli și dăunători, iar rănile mecanice produse de zăpadă și crăpăturile din tulpini vor reprezenta o poartă deschisă pentru majoritatea agenților patogeni. Din acest motiv este crucial să intervenim cu un tratament fungicid cu prima ocazie în care putem să intrăm în câmp pentru a ajuta rapița. În acest sens Syngenta vă recomandă Amistar Xtra, un fungicid care are un puternic efect preventiv prin cele două substanțe active, completat de efectul de “mai mult verde”, efect pe care cu toții îl dorim pentru a asigura o perioadă cât mai mare de asimilare pentru rapița noastră.

Tot din cauza unor temperaturi scăzute, în special pe timpul nopții, pot apărea și dificultăți în aprovizionarea plantei cu anumite elemente nutritive care, deși se găsesc în cantități suficiente în sol, sunt inaccesibile în această perioadă de timp. De aceea, Syngenta vă recomandă să aplicați împreună cu tratamentul cu fungicide și un îngrășământ foliar pe bază de aminoacizi plus macro și microelemente, cu accent deosebit pe fosfor care este mai greu accesibil la temperaturi scăzute și de sulf, un microelement cu o importanță deosebită în cultura de rapiță. Totodată recomandăm aplicarea ultimei tranșe de azot dacă aceasta nu a fost aplicată.

Mai mult, datorită acestor intemperii și datorită capacității culturii de rapiță de a-și compensa pierderile prin ramificări suplimentare, există posibilitatea să avem o coacere târzie a silicvelor de pe tijele inferioare. În acest caz ne putem confrunta cu o maturare neuniformă a culturii de rapiță în care 80% din cultură va fi pregătită de recoltat, iar restul de 20% dintre silicve să rămână încă verzi. Deoarece mare parte din silicvele verzi nu vor putea fi recoltate de către combină, aplicarea unui desicant poate reprezenta o investiție bună, prin plusul de producție obținut cât și prin diminuarea samulastrei de rapiță în culturile următoare.